Diebel and Company | Architects

Diebel and Company | Architects


Creative Modern and Contextual Architecture

Lowell


The project started as a remodel to the existing house that was built decades ago by the owner's father. It was determined before long that the house could not meet requirements and a new house was planned. Now the original owner's son has built a new house just where his father did many years ago.

The home flows among three domains for public and private uses and is planned to take advantage of daylighting and views of the surrounding landscape. The living and dining room space maximizes the interaction between indoor and outdoor spaces.

Overhangs shade the house from the warm summer sun and the house opens to cooling breezes. In cooler times of the year, the radiant heated concrete floor slab stabilizes interior temperatures and limit energy use.


  •  Modern California house

    Modern California house

  •  Front approach and driveway

    Front approach and driveway

  •  Front yard and driveway

    Front yard and driveway

  •  Front courtyard and entry

    Front courtyard and entry

  •  Path to side gate

    Path to side gate

  •  Vignette

    Vignette

  •  Side approach

    Side approach

  •  Corner window and rain chain

    Corner window and rain chain

  •  Entry courtyard

    Entry courtyard

  •  Living and dining rooms with circular soffit and clerestory

    Living and dining rooms with circular soffit and clerestory

  •  Circular soffit and clerestory

    Circular soffit and clerestory

  •  Living and dining rooms

    Living and dining rooms

  •  Living room

    Living room

  •  Art glass window

    Art glass window

  •  Gallery hallway with low windows

    Gallery hallway with low windows

  •  Foyer and entry coutyard

    Foyer and entry coutyard

  •  Side courtyard

    Side courtyard

  •  Hallway

    Hallway

  •  Custom glass pocket door

    Custom glass pocket door

  •  Kitchen with clerestory and soffit

    Kitchen with clerestory and soffit

  •  Kitchen casement windows

    Kitchen casement windows

  •  Laundry room with glass pocket door

    Laundry room with glass pocket door

  •  Laundry room courtyard window

    Laundry room courtyard window

  •  Custom glass pocket doors and cabinets

    Custom glass pocket doors and cabinets

  •  Bathroom with tall ceiling and clerestory

    Bathroom with tall ceiling and clerestory

  •  Master bedroom with soffit and tall ceiling

    Master bedroom with soffit and tall ceiling

  •  Master bathroom with custom mirrors and niches

    Master bathroom with custom mirrors and niches

  •  Walk-in shower

    Walk-in shower

  •  Driveway and side courtyard

    Driveway and side courtyard

  •  Three-car garage

    Three-car garage

  •  Side courtyard

    Side courtyard

  •  Mitered glass corner window

    Mitered glass corner window

  •  Entry courtyard

    Entry courtyard

  •  Entry door

    Entry door

  •  View from the side

    View from the side

  •  Overhangs, soffits and Kynar fascia

    Overhangs, soffits and Kynar fascia

  •  Site Plan

    Site Plan

  •  Floor Plan

    Floor Plan

  •  South Elevation

    South Elevation

  •  North Elevation

    North Elevation

Press and Media

• e-architect.co.uk, 434 House : Palo Alto Residence
• Green Building & Design Magazine, California Cool
• Palo Alto Weekly, Architects' tour showcases cutting-edge designs
• 2017 Silicon Valley Home Tours, Home #1 : 434 House
• Sabrina Soto, Home Design: A Layer-by-Layer Approach to Turning Your Ideas into the Home of Your Dreams
• Houzz, Take a Designer Approach to Your Downspout

Location

Palo Alto, California

Credits

• Architectural Design: Gary Diebel, AIA
• General Contractor: Olivewood, Inc.
• Photographer: Kevin Ng Photography
menu
© 2017 Diebel and Company | Architects Get in Touch